28 Mayıs 2018 Pazartesi

Antalya Onur Haftası Etkinlikleri Gerçekleşti / 2017



                      Antalya da ‘BİZ Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Araştırmaları Topluluğu’ nun organize ettiği  1. Antalya onur haftası programı çeşitli etkinliklerle son buldu.

                     İlk etkinliğin gerçekleştiği Antalya barosu konferans salonunda, Kaos gl derneği adına Umut Güner’in konuşmasından önce BİZ topluluğu adına Ekrem  Kısaca Antalya lgbti hareketi tarihinden bahsederek açılışı konuşmasını  gerçekleştirdi :

-          Antalya da, 90’lı yılların sonun da herhangi bir isim ya da oluşuma tabi olmadan 1 mayısda alanlarda gökkuşağı bayrağı ile görünür olmaya başlayan lgbti+ bireyler daha sonra ilk örgütlenme deneyimi  ‘Hayre ‘ (2000) grubunu kuruyorlar. Çok uzun soluklu olmayan bu oluşumu, 2002 yılında ‘Antalya Gökkuşağı’ takip ediyor. Antalya da ki ilk lgbti kültür merkezi ve kütüphanesini açıyorlar. Fanzin ve dergiler çıkartıyorlar ancak maddi sorunlar nedeni ile oluşum 2007 yılında kendini fes ediyor. 2012 yılında üniversite öğrencilerinin bir araya gelmesiyle genişleyen ‘Pembe Ceratta’ bir çok stk ile iletişime geçip ortak organizasyonlar düzenliyor ve Antalya da ki ilk onur yürüyüşünü (2014) gerçekleştiriyorlar.
Şuan Antalya da lgbti+ hareketi  ‘BİZ Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Araştırmaları Topluluğu’ adı altında çalışmalarına devam ediyor.
                   Umut Güneri’in Türkiye lgbti+ hareketi tarihi süreci ve Kaos Gl deneyimleri üzerine yaptığı konuşma, soru cevap bölümünden sonra son buldu.

                   Daha yoğun geçen 2.gün etkinlikleri yine Antalya barosunda başlıyor. Antalya kadın dayanışma merkezi (Gurbet Kabadayı), insan hakları ortak platformu (Dicle Çakmak) ve biz topluluğundan (Seda Kocabıyık); ‘Söyleyeceklerimiz Var’  panelinde konuşmalarını gerçekleştirdiler.

Antalya sıcaklarına rağmen ilgiyle karşılanan panel sonrası Melahat Deniz ile atölye çalışması ve film gösterimi ile etkinlikler 21:30’a kadar devam etti. Tüm gün birlikte olmanın heyecanı ve mutluluğu ile bir sonraki günü hepberaber  Antalya Kale içinde eğlenerek karşıladık.

                    Son gün etkinliklerimiz açık alanda kahvaltı organizasyonuyla başladı (cam piramit, kumanyanızı kapınız geliniz ayol). Özellikle liseli lgbti+ bireylerin yoğun katılımıyla gerçekleşen kahvaltımız, boyama atölyesi ile devam etti.  Bisiklet turu, tanışma sohbetleri, şarkılar ve sloganlarla gün boyu cam piramit parkında birlikteydik. Son etkinliğimiz olan film gösterimimizin ev sahipliğini bu kez Halkevleri yaptı. Tüm salonu dolduran katılımcılar ile birlikte filmimizi izlemek ve sonrasında sohbet etmek oldukça keyifliydi. Çıkışta muratpaşa belediye başkanın gönderdiği çiçek ve çelenkle fotoğraf çektirenleri yakalamışken, farklı stk lar adına gelen katılımcılarımıza da ayrıca desteklerinden dolayı teşekkür ederek uğurladık.

                    Oldukça keyifli geçen ve sorunsuzca tamamladığımız 1. Antalya onur haftası organizasyonumuz sonrası şehir dışından gelen katılımcılarımızı uğurlamak biraz zor oldu. Topluluğun ilk deneyimi olan bu organizasyon gelecek çalışmalarımız içinde bizlere ümit verdi. Şimdi bu haklı mutlulukla bu sene gerçekleştirmediğimiz onur yürüyüşümüzü seneye çok daha çoşkuyla gerçekleştimek için çalışmalara kısa sürede başlama kararı aldık ve gelecek sene 2.si düzenlenecek Antalya onur haftası etkinliklerini uluslar arası olarak kutlama kararı alındı. Şimdiden sizleride buradan davet etmiş olalım, bekleriz.